Listopad 21 2009 08:02:27
Nawigacja
· FORUM
· STRONA BREINA
· STRONA SZAJBY
· STRONA RODENTS
· Blog Seby440
Aktualnie online
· Gości online: 1

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 166
· Najnowszy użytkownik: zywo
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
· Opony 18"
· SHL M11W Cafe Racer
· czyszczenie miedzian...
· o CAFE...
· Jawa Kiwaczka 250 Ca...
Najciekawsze tematy
· HUMOR [177]
· Co sądzicie o tym... [109]
· MZ ETZ 250 Cafe R... [104]
· o CAFE... [79]
· Wyścigi Weteranów [74]
Ankieta
Polski Cafe Racer roku 2009

CBracer

Honda CB500 Cafe Racer

WSK Rodents

Ostanie komentarze
Statystyka
Zobacz temat
 Drukuj temat
Jawa - czyzby "rasowy" cafe?
contraband
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 21-02-2008 14:41
Awatar

Administrator

Data rejestracji: 09.11.07

Autorem tematu jest Kamil

Kamil
Znalazlem na pewnej czeskiej stronie zdjecia dwoch sportowych motocykli JAWA. Sa to pojazdy sprzed 20-30 lat. Mam pytanie: co o nich myslicie? Co sadzicie o przerobce JAWY-CZ 350 na cos podobnego? smiley

silnik 2T
http://jawagaller...=sportovni

silnik 4T
http://jawagaller...iEdytowane

wojkop
Piękne sztuki!
Zerknij na artykuł w dziale motocykle "Jawa - alternatywa dla anglików?".
Dużo inspiracji można znaleźć na stronie http://www.czechpoint.net z której min. czerpałem wiadomości do tego artykułu...Edytowane przez wojkop dnia 25-08-2007 21:50

Grzesiek
Cafe racer z JAWY? To nie możliwe ! smiley

Kamil
Czas znalezc trupa i ozywic go, podarowac mu ducha "cafe"... smiley Rzadkoscia jest cafe racer z silnikiem dwusuwowym, to bedzie sprzet naprawde niepowtarzalny. smiley Jak na razie moge napotkac na swej drodze 2 problemy: jakie kola (chodzi o bebny, gdzie moglbym dostac duze, takie jakie stosowano w wyscigach z dawnych lat) i co z wydechami (przydlyby sie do sportowej Jawy, krotkie, uniesione w gore)??? Bede wdziecny za wszelka pomoc/podpowiedz... smiley

contraband
W 2T niestety duzą przeszkodą jest dość duża podatność na podyfikacje tłumika. Tzn zazwyczaj fabryczny jest najlepszy, a wszelkie skracanie, wywalanie wkładów itp pogarsza osiągi silnika. Więc chcąc zachować jedną z podstawowych zasad budowania CR (jak największe osiągi) - trzeba zrezygnować z innej (krótkie, puste wydechy).

Przykładem jest MZ TS 250 CR Stefana Osswalt'a - motocykl jest opisany w jednym z artykułów - sam twierdził, że najlepszy wynik osiągnął na seryjnym wydechu MZ TS 250.
Gorzka prawda.
Ale Jawa 350 to już jakiś zalążek anglika - rzędowa dwójka. Moc niezła. Pozwala na osiągnięcie 100mph. Konstrukcyjnie podobne. Szkoda tych wydechów.
No i przy ostrej jeździe, ta maszyna będzie paliła hektolitry na minutę.

Yamamoto
Duże bębny hamulcowe miał Junak- przód możesz spróbować wsadzić-tylko zostaw zawieszenie z Jawy bo jest dużo lepsze.

Jawa nie pali dużo. Rozwiązaniem jest szczelny układ korbowy, polerka kanałów, dobry (szczelny) gaźnik i częste regulacje - kumpel ma TS 350 i pali mu 3,5 -4 litrów w czasie jazd z moim Junakiem - czyli 80-90 km/h

Kamil
Zdaje sobie sprawe z tego ze modyfikacja tlumika w dwusuwie to nie zabawa. smiley Sprobuje zdobyc informacje z czeskiego motoklubu odnosnie fabrycznych sportowych wydechow. Bycmoze w Strakonicach maja cos takiego na magazynie. Niestety w Ostravie nie mieli. smiley Boje sie ze bebnowe chamulce z przoda okaza sie malo skuteczne, tarczowe zas nie pasuja zbytnio do pieknej linii cafe. smiley Motorkiem oczywiscie nie bede sie scigal, ma sluzyc do jazdy "kontemplacyjnej", jak to stara maszyna. smiley

wojkop
Kamil napisał/a:
Boje sie ze bebnowe chamulce z przoda okaza sie malo skuteczne, tarczowe zas nie pasuja zbytnio do pieknej linii cafe. smiley Motorkiem oczywiscie nie bede sie scigal, ma sluzyc do jazdy "kontemplacyjnej", jak to stara maszyna. smiley

Porządny bęben Grimeca pewnie nie ustępowałby wiele tarczy - zwłaszcza przy prędkościach do 150 km/h - ale ceny są powalające. Nowy Duplex Grimeca kosztuje cos ok. 500 euro. Warto przeglądać giełdy na e-bayu, ale i tu nie ma co liczyć na tanie okazje. Widziałem koło do Kawy W 650 (nawet nie wiem czy pasowałoby do Jawy) z bębnowym duplexem Grimeca za ok. 600 euro. Może lepiej już eksperymentować z bębnem od Junaka albo jakiegoś rusa...

contraband
Yamamoto napisał/a:
Jawa nie pali dużo. Rozwiązaniem jest szczelny układ korbowy, polerka kanałów, dobry (szczelny) gaźnik i częste regulacje - kumpel ma TS 350 i pali mu 3,5 -4 litrów w czasie jazd z moim Junakiem - czyli 80-90 km/h

OK, zgodzę się, że przy takiej jeździe i po przepolerowaniu i dopasowaniu wszystkich kanałów spalanie nie będzie duże, ale kto będzie sie powoli rozpędzał do 80-90km/h i utrzymywał tę prędkość? Przecież to nie przystoi CR smiley A przy porządnym odkręcaniu - Jawa pali dużo.

Dowiez sięco z tymi tłumikami. Ciekawy temat. Najlepiej jeszcze, zeby kolektory prowadziły do jednego tłumika. byłby szał na całego smiley

Grzesiek
W swojej CZ - ecie skróciłem tłumiki o ok. 20cm, przy zachowanym kształcie "dyfuzorowym" całości.http://www.demonos.vipserv.org/gallery/albums/userpics/10438/czrzorza.jpg Czechy nie sa tak czułe na tłumik jak MZ , może ze względu na niezbyt precyzyjne fabryczne dopasowanie tłumika. Bębny od rusa czy Junaka są chyba słabsze niż dobrze wyregulowany bęben CZ.

Aaaa i Jawa daje to poczucie pierwotnego, surowego w obyciu klasycznego motocykla smileysmileysmiley

Trafiłem tu szukając tłoka do MZ Trophy smiley. Na szczęście mam w garażu demoludo- CAFE RACERA smiley. Plącze się tez zaczątek scramblera.

Kamil
Ladnie wygladaja te wydechy, gdyby je troche uniesc w gore to efekt bylby niezly... smiley Jak z osiagami, spalaniem, oborotami, bez zmian? Fabrycznie CZ-tka ma dosc slaby hamulec, fajnie byloby to poprawic zachowujac "oldscholl'owy" wyglad. Moze cylinderek hamulcowy zamiast linki? Choc to chyba nie do wykonania... smiley Faktem jest ze hamulce tego motocykal do wspolczesnego ruchu ulicznego nie nadaja sie zbytnio... Chcialbym to poprawic, tak zeby zachowaly wyglad "starych"... smiley Mysle nad tym i chyba jedynym rozwiazaniem jest tarcza. Jak sie one Tobie sprawuja w normalnym uzytkowaniu (czyt. ruchu miejskim)? smiley Prosze o Twa opinie o nich. smiley

wojkop
Grzesiek napisał/a:
W swojej CZ - ecie skróciłem tłumiki o ok. 20cm, przy zachowanym kształcie "dyfuzorowym" całości.http://www.demono...rzorza.jpg

I w ten sposób trafiło nowe zdjęcie do albumu polskich cafe racerów smiley
Przepraszam za spam.....

Kamil
Przyznaje - motocykl ladnie wykonany... smiley RISPEKT... smiley

Addriano
Za moich czasów kiedy śmigałem TS'ką a niebyło to tak dawno moze z 5 lat wstecz heble w Jawce wydawały mi sie do ruchu miejskiego wystarczające do normalnego poruszania sie po mieście ale juz do ścigania od świateł do świateł raczej nie starczają smiley Ale niestety taczowy nie zawsze oznacza lepszy po jawce miałem doktora 650 (dr650r) i tam mimo taczy i z przodu i z tylu czesto odczuwałem brak dorych hebli. (klocki miałem nowe) Zbyt mała tarcza w połaczeniu z duzym kołem nie dawała spodziwanych efektów. Wiec sprawe zatrzymywania trzeba naprawde dobrze przemyśleć bo jak mawia moj kolega " Lepsze jest wrogiem dobrego " smiley
Tyle moich 3 gr
Pozdro

Kamil
No wlasnie... smiley Licze na tego typu porady, mial ktos stycznosc z modelem Jawy 350/640 Style???

http://jawagaller...typ_640_71
Tu hamulec jest tarczowy - fabrycznie, ciekawi mnie czy jest skuteczniejszy niz bebnowy w poprzednich modelach... smiley

Grzesiek
Co do tarczy, to powienien się wypowiedzieć kolega Wysoki33, bo jak widzimy w galerii ma czecha z tarczówą. Na pewno jest dużo lepiej. Mam w garazu przód od Mz-ty z tarczą, ale zostawiłem bęben - tradycja, to tradycja. Co do spalania to nie wiem, osiągi? - wystarczające (patrz hamulce) smiley .Jak chcesz zadrzeć wydechy to spróbuj znależć kolanka od TS-y zagięte ku górze i tłumiki od CZ. Miałem gdzie zdjęcie jawy 634 z założonym wielkim wentylowanym bębnem, pięknie to wygladało ( w kategoriach demolodo-racerów). Poszukam , jak znajdę to umiesczę to zdjęcie.

Yamamoto
co do techniki Jawowskiej to sie nie znam, mój romans z 2T skończył się na MZ ETZ 250, dla mnie podstawą jest http://www.breinride.home.pl/ i tyle

a co do hamulców junaka to nie są taki złe - duże bębny i duża powierzchnia tarcia - jak dla mnie porównywalne z Jawą - jeździłem i TS 350 i M10 podobne hamowanie - czyli hamujesz dużo wcześniej i czekaszEdytowane przez wojkop dnia 27-08-2007 16:30

wysoki33
ja mam 2 jawy TS 350, czarna model 639, czyli z tarczowka i 638, czyli z bebnem. powiem tylko tyle ze dobrze wyregulowany beben w tamtej czerwonej jawie spisuje sie zadziwiajaco dobrze. Powiem nawet tyle ze po zrobieniu trasy 3000 km po gorach ( www.hell-road66.blog.onet.pl ) czerwona jawa zajechalem kompetnie tylny hamulec, a przod byl w stanie zatrzymac blisko 300 kg maszyne.
A co do tlumikow "zadartych" do gory i skroconych to tez takie mam ( na zdjeciach sa jeszcze orginalne ) i nie odczulem zadnej roznicy w pracy silnika. zgodze sie z grzeskiem ze jawy nie sa az tak czulem pod tym wzgledem.
Jeszcze sprawa spalania. Nie zgodze sie ze jawa duzo pali. Jezeli jest wszystko dorbze wyregulowane, tj. gaznik i zaplon, to nawet przy ostrym odkrecaniu ( nie mowie o pilowaniu) nie powinna duzo palic. Jawy jak wiadomo sa bardzo czule pod wzgledem tych regulacji.

Kamil
Czyli z tego wszystkiego wynika ze jednak Jawy nie sa tak zlymi konstrukcjami jak wielu uwazai. smiley Dobrze wyregulowany motocykl powinien dobrze sluzyc. smiley Jawki 350 jeszcze nie mam, na razie koncze odnawiac CZ 175/450. smiley W zimie przyjdzie czas na budowe cafe... smiley Wiecie moze cos o elektronicznym zaplonie do 350? Jakies doswiadczenia z tym "wynalazkiem"?

wysoki33
z doswiadczenia moge szczerze polecic orginalny czeski zaplon elektroniczny stsosowany w jawach 640,czyli VAPE. dostepny jest u importera jawy w mragowie ( Jawa Impol ) za ok 400 zł. Po wymianie nie zaglada juz sie wcale pod prawa pokrywe, jest calkowicie bezobslugowy.
http://www.wysoki.blog.onet.pl

Kamil
Czyli odpada problem z ustawianiem zaplonu. smiley W Jawach jest z tym duzy problem. smiley Pozostajac przy silniku - podobno gazniki Mikuni lepiej dzilaja w porownaniu z Jikow'em. Niestety nie testowalem Jawy dzialajacej na nim. smiley Ciekaw jestem jak sie zachowuje przy takim rozwiazaniu...

wysoki33
zapraszam serdecznie na strone www.demonos.vipserv.org tam jest forum na ktorym dowiesz sie praktycznie wszystkiego co zwiazane jest z jawa.
aktualnie sa jakies przejsciowe problemy z ta stronaEdytowane przez wysoki33 dnia 28-08-2007 22:32

Kamil
Sportowe wydechy sa nie do zdobycia... smiley Maja je tylko w motocyklach muzealnych i w prywatnych kolekcjach, nikt juz ich nie robi. smiley Trzeba bedzie zastanowic sie nad przerobka fabrycznych. smiley

contraband
Grzesiek, bardzo mi się podoba twój sprzęcik. Jak dla mnie wydechy wcale nie muszą iść ku górze. smiley Bardzo ładny motocykl.
Co do hamulca przedniego... Na stronie www.nakolach.pl jest opisane (niezbyt dokładnie, ale nie powinno być problemu wyrwać więcej informacji) jak zamienić przednie zawieszenie na MZtowskie z hamulcem tarczowym. Z tego, co kolega pisze, nie jest to zbyt uciążliwe.

Zawieszenie przednie i hamulec tarczowy od MZ.
Hamulec bębnowy Jawy nie zachwyca swoją skutecznością. Szczególnie, kiedy jedziemy w dwie osoby + bagaż. By przystosować zawieszenie Mz do Jawy trzeba przerobić górną półkę, a w przy dolnej wystarczą podkładki (półki zostają oryginalne, Jawy). Sama pompa hamulca również wymaga wytoczenia tłoczka o zmienionym jednym wymiarze tak aby nie ciekła

PS.
Właściciel tej strony właśnie wrócił z ponad 10tys km wyprawy przez 17 krajów Europy (sic) !!!

Kamil
Mam pytanko, nawiercal ktos z Was kiedys tarcze hamulcowa??? Oprocz efektu wizualnego daje to jakas korzysc/niekorzysc??? smiley

wojkop
Ja mam takie. Kupiłem już nawiercone. Teraz trochę żałuję. Wyczytałem gdzieś (chyba na "preclach"smiley, że takie nawiercanie wymaga precyzyjnych obliczeń i prób wytrzymałościowych, dlatego nie należy tego samemu robić bo można osłabić wytrzymałość tarcz. Poza tym należy pamiętać, że czym więcej otworów - tym mniejsza powierzchnia hamowania....
Ale cóż; stare tarcze były już raz przetaczane a te kupiłem jako dodatek do silnika w częściach. Fakt, że "bojowo" wyglądają smiley

Kamil
Chyba zeby kupic nawiercone (seryjnie) z innego motocykla, choc problemem moze byc znalezienie pasujacych bez wielkich przerobek. smiley

contraband
http://forum.mz-k...24&start=0

Polecam ten temat na forum MZ-KLUB'u. Wiele tłumaczy.
W takim motocyklu jak MZ raczej nie jest to potrzebne, ale kilka osób z tego forum to zrobiło i nie ma to raczej wpływu większego na jazdę. Poczytajcie.

http://img120.ima...907vh2.jpg

Kamil

Wszystko juz chyba wiem, tylko pozostaje jedna sprawa - bak! smiley Ten orginalny nie pasuje, no nie ma sily. :/

Grzesiek
Koledzy!
Patrzcie co znalazłem w szeluściach kompa:
To nie moje smiley
http://i150.photobucket.com/albums/s105/rzorzo/gregcz.jpg
A to moje smiley

zmienilem drugie zdjecie na link, bo jest b.duze i rozwalalo strone. Mam nadizeje, ze nie masz mi tego za zle Grzesiek. contraband
Założyłem Grześkowi oddzielny album, gdzie zamieściłem wszystkie trzy jego zdjęcia (to załączone tutaj też). Pozdrawiam! Wojkop

Kamil
PIEKNY!!! smiley Wydech... Skad on? Ladny... smiley

22:40
edit:
Wiem skad ten wydech, kolega z czeskiego motoklubu napisal mi ze stosuja je w swoich motorkach, to wydech z Jawy 350 Style. smiley Zmylilo mnie to ze sa poziomo.

Grzesiek
Wydechy są z Jaw z lat '90. Myślę że nie najlepiej pasują formą.

Stratujcie z tymi przeróbkami knedli.... smiley

contraband
Osobiście nie podobają mi się te wydechy bordowej Jawy. Wyglądają trochę jak te "Super Tuningowe do MZ ETZ zwiększające moc o ok. 5KM".
O WIELE bardziej podobają mi się przeróbki tłumika wykonane przez Grześka.
Poza tym bak fajny, pasuje do tego stylu (taki dość elegancki kolor, to i bak oldschool'owy). Osobiście chyba jednak wolę bak od TS'ki.

Grzesiek, póki co nie mam Jawy, więc nie mam z czym ruszać. Jak pisałem w shoutboxie - staram się dokonać jakiejś wymiany. Najgorzej z osobami chętnymi. Jest jeden, ale chce dużą dopłatę. Zobaczymy!

Ale ta Jawa ma GENIALNY hamulec przedni!
Szkoda, że z tyłu nie ma nieco większego. Teraz widać gigantyczną różnicę między nimi. Ale i tak jest mega odjazd.

wysoki33
na moj gust to te wydechy od style'a nie pasuja do cafe racera. zdecydowanie lepiej wygladaja te co ma Grzesiek. natomiast ten zbiornik od 634 jest poprostu genialny, gdybym nie mial swojego (przerobionego) to napewno zalozylbym taki.

contraband
Spojrzcie:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M483949
Jak Wam się podoba?
Nie jestem pewien, czy już tego nie wrzucałem ;/

Kamil
Mi sie nie podoba... smiley Wlascicie nie moze go sprzedac, przez dlugi juz okres wystawia go na aukcje. Chyba nie znajduje chetnych.

contraband
No w sumie za tą cenę...
Bak troche krzywo, siodło niestarannie wykonane, kierownica baaardzo szeroka... moze znajdzie sie ktos, kto zrobi z tego uzytek...

Kamil
Ktos kto bedzie mial do wyrzucenia 1700 zl za motor do duzych modyfikacji. smiley Szczerze mowiac wole kupic ruine do remontu - wieksza satysfakcja. smiley Trup ktoremu nadaje zycie, pierwsze odpalanie maszyny to niesamowite uczucie. smiley Chyba juz wyjasnilismy sporo nt. Jawy "cafe". smiley Jeszcze tylko silnik, przydaloby sie go usprawnic (oczywiscie bez znaczacej utraty zywotnosci jednostki). Chociaz moc ktora posiada jest chyba wystarczajaca, ale usprawnienia sa zawsze na "+"... smiley

Znalazlem jeszcze jedno zdjecie te perelki... smiley Tlumiki z boku nie wygladaja tak dobrze jak na poprzednim zdjeciu... smiley

pikus
Dzięki za udzielenie mi odpowiedzi na wszystkie pytania smiley Teraz jestem już zdecydowany na Jawę 350 Lux do modyfikacji pójdzie sporo rzeczy ale jest na chodzie a mechanikiem genialnym jakimś nie jestem smiley dla mnie ważniejszymi przeróbkami na pewno będzie przednie koło, kolektor 2w1. Bak i zadupek chcę z blachy bo w tym trochę wprawy już mam więcej. Co do kierki to myslę żeby wracać do korzeni i jeździć na clip-on'ach ale jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądało. Wszelkie komentarze na temat tak ogólnego projektu są więcej niż mile widziane

wojkop
Ten kolektor "2w1" to chyba ryzykowne rozwiązanie w przypadku dwusuwa, reszta koncepcji - jak najbardziej słuszna. Mam nadzieję, że niedługo przybędzie nowy album w galerii...smiley

pikus
możesz wyjaśnić jakoś szerzej dlaczego 2w1 koliduje z dwusuwem? Pytam bo serio nie wiem smiley może wyjdę na głupa, zaznaczam że tłumik to też dla mnie duża rozkmina i wolałbym go wymienić więc może to stworzy jakieś możliwości

Kamil
W zadnym stopniu nie koliduje, ale domowym sposobem stworzenie takiego tlumika nie jest takie proste. Dwusuwy sa bardzo podatne na zmiane wydechu, zmienia sie charakterysyka silnika, moga przesta wchodzic na obroty, duzo palic etc. Kolega Grzesiek ma ladne tlumiki, krotkie - ladnie pasuja. smiley

wojkop
Kamil napisał/a:
W zadnym stopniu nie koliduje, ale domowym sposobem stworzenie takiego tlumika nie jest takie proste....

Dokładnie to miałem na myśli.

Yamamoto
Jawa Cafe Racer

http://www.breinr...stom/9.jpg
http://www.breinr...om/11a.jpg
http://www.breinr...tom/12.jpg

Pseudo wydech dwa w jeden

http://www.breinr...634_01.jpg

Kamil
Oczywiscie mozna probowac, "do odwaznych swiat nalezy", ale nie wiem czy jest sens sie tym bawic... Pikus - chcesz artykuly Tomasza Salka dot. tlumikow w 2T? Tam jest wszystko naprawde rewelacyjnie opisane... smiley

pikus
Nic nie jest proste jeśli ma być w każdym detalu dopieszczone smiley Kolegi Grześka (eee Kamila? czegoś już nie rozumiem smiley) mi się podobają ale to nie do końca to o czym myślałem. A o te artykuły (jak i wszystkie inne dotyczące jawek) błagam adkolak@o2.pl smiley

wojkop
Yamamoto masz namiary na właściela? Widzę, adres strony Breina. Chętnie bym się skontaktował z właścicielem i napisał co ś więcej o tej Jawie. No chyba, że sam coś skrobniesz......

pikus

Nie mam zamiaru kupować na alledrogo smiley pytam tylko o sam model bo w sumie w jawkach nie siedzę i nie wiem co się najlepiej nadaje (co innego te hondy smiley mam oplakatowany cały pokój smiley) chyba jednak poszukam czegoś starszego, tylko że mam mocno ciasny budżet

Kamil
Pikus - zaczynam to wysylac (4 maile przyleca). Jawa to idealny sprzet do grzebania, czesci tanie, konstrukcja ktora wiele wybacza. Brac serwisowke w lape, zaopatrzyc sie w narzedzia i tworzyc. Ja koncze teraz "dojrzala kochanke", na wiosne kupuje 350TS i zaczynam zabawe. smiley Poszukaj na wsi, moto z papierem wyrwiesz za 2 stowy. smiley

krzych_mz
jeżeli chodzi o rasowanie cwajtaktów to polecam książkę : A. Graham Bell - Two Stroke Performance Tuning. i żaden dwutakt nie ma przed nami tajemnic smiley. co prawda opisywane przeróbki są bardzo ekstremalne ale przecież nie wszystko trzeba od razu robić. zainteresowanym mogę udostępnić e-booka po angielsku smiley tylko 220 stron ciekawej lektury

Kamil
Ja jestem zainteresowany... smiley Slesz na maila czy wrzucasz na serwer?

krzych_mz
wolałbym na maila bo wszystkie artykuły mam na poczcie, jak ktoś jeszcze jest zainteresowany to walić na PW jak w dym smiley

pikus
adkolak@o2.pl smiley dzięki Kamilu, bardzo się to przyda smiley A co do kupowania to mój problem polega na tym, że nie wiem jak się zabrać do "szukania po wsiach"

Kamil
Moj mail - masterkamil91@yahoo.pl smiley
Po krotce, jedziesz na wies i szukasz "centrum" (najczesciej 3 sklepy na krzyz,monopol), pytasz miejscowych (czesto dosc mocno podchmielonych) o jakiegos lokalnego magika-mechanika lub o osoby ktore maja jakies motocykle.
*pierwsza opcja - jedziesz do magika = na bank kogos zna i podaje adresy,
*druga opcja - trzeba szukac ludzi po namiarach od lokalnych " smakoszy wina".
Sposob sprawdzony, wielu znajomych juz tak wyrywalo sprzety (Junak M07 z papierem za 1000zl ). smiley Kazda wioska ma swego mistrza ktory naprawia sprzet masci wszelakiej i to zwykle on naprowadzi nas na cos ciekawego. Mamy szczescie, bo jeszcze nie wszyscy orientuja sie jakie ceny osiagaja motocykle w ogloszeniach. Trzeba tylko trafic. smiley

pikus
no to mój główny problem to będzie w tym wypadku brak samochodu smiley

Kamil
My jezdzilismy PKS'em. smiley

Yamamoto
wojkop napisał/a:

Yamamoto masz namiary na właściela? Widzę, adres strony Breina. Chętnie bym się skontaktował z właścicielem i napisał co ś więcej o tej Jawie. No chyba, że sam coś skrobniesz......

Namiarów brak :/ po prostu w galerii przypomniałem sobie ze był ten pseudo wydech dwa w jeden i przy okazji teco CR zczaiłem, o wszelkie info pisz do breina, chociaż z tego co wiem to większość fotek ma z neta pościągane

Kamil
Yamaha RD350 jest bardzo podobna do Jawy, powstalo duzo CR na jej bazie, mozna szukac inspiracji. smiley

http://image57.we...piG_fs.jpg

krzych_mz
no tak ale z tego co kojarzę to było parę wersji tych rd od takiego typowego klasyka aż po wersje bardzo wyścigową która osiągała ponad 180km/h czyli nie przelewki właśnie w tych wersjach sport był specjalny zawór w wydechu który sterował procesami falowymi czyli wydechu też bardzo nie da się przerobić :/

ale maszyna konkretna ponoć straszny smok

przypadkiem wyhaczyłem to na youtube
http://pl.youtube...re=related

Grzesiek
Wtam kolegów. Jeśli chodzi o czecha jak pierwsze zabawy w cafe , to chyba najlepiej deluxa albo cz, ze względu na ich "klasyczny angelski" styl.smiley A co do rasowania, to myślę, że najpierw warto poskładać do kupy cafe a potem próbować coś z silnikiem kombinować. Jeśli knedel czy DDR jeżdzi i trąbi to już jest osiągnięcie, a amatorskie rasowana raczej kończą się wyłożeniem sporej kasy za tego jednego konika czy trzy (jeśli w ogóle). smiley . Ja w swoim czechu zrobiłem remont sinika, parę przeróbek i łącznie z planowaniem, kupowaniem części i czasowymi brakami budżetowymi zajęło to dwa lata żeby był jeżdżący prototyp smiley. Niestety chyba większość młodych zapaleńców jednak po paru "grudach" wymieni niedoszłego cafe, na komórkę najlepiej z aparatem i polifonicznym wodotryskiem. smiley

pikus
nie grozi mi to smiley ja się nawet golę maszynką z lat pięćdziesiątych a miano zapaleńca trzebaby zmienić na "po*eba" raczej smiley więc CZ i Lux, pora wyruszyć na łowy póki kasa chrzęsci w kieszeni smiley

Kamil
Grzesiek, nie przypadkiem tu z Pikusem trafilismy. smiley Koncze remont mojego knedla, popadalem w euforie, wpadalem w depresje. Po czesci gnalem az do Ostravy. smiley Juz ja prawie skonczylem, mam ochote na nastepnego sprzeta "Made in Czechoslovakia", tym razem w skorze CR. smiley

Grzesiek
Panowie jestem podbudowany, tak trzymać! Pierwsza przejażdżka z brodą w zegarach wynagrodzi wszystko !

Kamil
Tak... Przydaloby sie jednak prawko... smiley

pikus
a po co? smiley

Kamil
Na razie w gre wchodzi smiganie po wioskach. W miasto nie pojade (chyba ze na zlot). smiley Jesli mnie zlapia to naprawde bedzie nie milo... smiley Jeszcze tylko rok... smiley

wysoki33
w ten oto sposób jawerzy zostali większością na tej stronie

Grzesiek
Znaleziska:

http://motoride.s...
http://motoride.s...

Kamil
Nawet niezle choc troche za bardzo wychudzone. smiley

krzych_mz
nie wiem czy te stronki już się pojawiły na forum, ale to udało mi się wyszukać w sieci smiley
http://home1.gte....n/road.htm
http://www.fotolo...0/23582888

a ponieważ mam słabość do mz (taki maly offtop)
http://videos.str...fad44c.htm

wojkop
Strona "Tschechpoint" posłużyła mi za źródło do artykułu o Jawa ESO "Jawa - alternatywa dla "anglików"smiley

wojkop
http://rockers.we...icle_id=74

Grzesiek
Hehe. Wojkop znasz języki świata! Ten drugi artykuł jest , o ile dobrze zrozumiałem mowę naszych braci Słowaków , nieco mniej entuzjastyczny smiley. Ale sam fakt startu w wyścigu (czasówce? smiley ) z bębnem na przodzie! - A TO PEKNEEE !

Trafiłem tu szukając tłoka do MZ Trophy smiley. Na szczęście mam w garażu demoludo- CAFE RACERA smiley. Plącze się tez zaczątek scramblera.

wojkop
Chciałem przetłumaczyć też drugi, ale ciężko idzie bez znajomości języka smiley. Rozglądam się właśnie za jakimś Słowakiem, coby mi pomógł. Jeśli kogoś takiego znacie - pomóżcie!!!

krzych_mz
http://freedictio...=slo&T=pol może to pomoże

wojkop
Dzięki!!! Spróbuję z tym, bo słowniki.seda.pl jest do niczego......

Oto efekt....
http://rockers.we...icle_id=75

krzych_mz
wojkop ty to jesteś krejzol ale spoko fajnie się czytało,

Grzesiek
Taak. kolejna wspaniała robota Wojkopa. Tylko ostatnie zdania coś żle przetłumaczył smiley. A dla przeciwwagi : http://www.demono...pic,1666.0

krzych_mz
lepszy swąd okładzin niż niezapomniany zapach zapieczonych klocków hamulcowych w etz, wtedy jechałem z górki i mimo tego prędkość spadła do 30km/h zanim skapłem się że mi się heble palą smiley

powiedzcie mi ale tak szczerze ile wyciągają jawy i cz 350??
bo zastanawiam się nad cafe albo z jawy albo z etz/ts 250
wiem że mz ma podobno lepsze przyspieszenie no i vmax to 120-130

Grzesiek
Chłopie! Ze dwa razy wiecej wyciaga , przecież to 5 koni mocy więcej !

Yamamoto
he he czyżby znowu szykowała się dyskusja na temat wyższości MZ nad Jawą i na odwrót??

krzych_mz
no pytam dlatego bo zastanawiam się nad budową CR i pytanie który model wybrać smiley bo w grę narazie wchodzą te dwie marki, a chciałem wiedzieć tak z pierwszej rękawicy, bo na forach jak się jakieś szczeniaki wypowiadają to jeden jechał jawą 180 a drugi na etz 150 km/h i wreszcie można się pogubić

bo jeżeli chodzi o mz to znam ich osiągi bo miałem okazję pojeździć, ale jawą już nie
dlatego was pytamsmiley

Grzesiek
A jakie to ma znaczenie ? Jak wyciszniesz z jawy 134,8 km/h to będzie fajniejsza ? Czech jest trochę bardziej elastyczny i stabilniejszy. Po usztywnieniu zawieszenia i "racerowej" pozycji smiley prowadzi się jak rowerek. Stafan Mz-tą to dopiero wywija, więc dośc gadania tylko do pracy smiley.

krzych_mz
hehe nie chodzi mi o prędkość, jakbym chciał prędkości to bym kupił ścigacza. smiley
możliwości mz w prowadzeniu, przyspieszeniu i hamowaniu znam bo miałem etz 150 a i 250 i 251 jeździłem, miałem też przyjemność z ts250/2 (najbardziej elastyczny silnik z rodziny mz)

natomiast nigdy nie jeździłem na jawie stąd moje pytanie, ponoć hamulce są trochę niewystarczające do osiągów, o zawieszeniu i ramie złego słowa nie słyszałem, a pytanie o prędkość bierze się stąd że nigdy nie spotkałem właściciela jawy który powiedziałby mi jak to wyglądasmiley

myślałem że może na jawie zbliżyłbym się do magicznej granicy 100 mil smiley

Kamil
Pewnie ze moglbys sie zblizyc, tylko to nie ma sensu, zbyt duzy koszt przerobek. Moc mozna podniesc, z tym nie ma problemu, tylko po co? Silnik zajedziesz po 1-2tys. kilometrow. Jawa nie zostala do tego stworzona, jest raczej do spokojniejszej jazdy. Jak ktos chce szybkiego cafe to na zachodzie jest sporo starych japonczykow. smiley One sie do tego nadaja, ja chce Jawy do smigania po winklach, nie predkosc, ale trakcja sie u mnie liczy. smiley

krzych_mz
z tymi milami to żart był

zdaję sobie sprawę z zakresu modyfikacji jak i tego że wiąże sie to ze spadkiem trwałości silnika, takie przeróbki są zbyt mało opłacalne, zamiast wyciskać z silnika ostatnie poty lepiej kupić od razu większą pojemność

ja tez lubię pomykać po winklachsmiley tylko wiem jak raz złożyłem się zakręt etz przy prawie 100, zaczęła bardzo nieprzyjemnie falować, jakby rama się poddawała, albo zawiecha z przodu była już do regeneracji smiley, niestety się nie dowiedziałem bo ja sprzedałem zanim zajrzałem do amortyzatorów

Kamil
Podobno MZ maja "gumowa rame"... smiley Jawa jest chyba najlepsza z demoludow do przerobki na cafe. Szkoda ze u nas angliki takie drogie, zeby chociaz zarobki byly takie jak na zachodzie. smiley A tak to tylko wkurw...zielonych trujac starymi 2t. smiley

Yamamoto
MZ pod względem osiągów owszem- dobre przyspieszenia ( w stosunku do jawy), mam porównanie z zycia bo miałem ETZ 250 a kumpel Jawe 350 ( dalej ma), stan techniczny świetny. do 110 jawa nie ma szans, potem etz ma za małą maksymalną...
jakis czas temu chodził mi po głowie projekt coby wsadzićsilnik z ETZ do ramy z WSK- w starym ŚM był cały artykuł na ten temat tyle że koleś zbudował enduro a ja myslałem o klasyku albo jakimś chopperku-coś lekkiego dla kobiety, plan upadł z powodu braku kasy, jak większość :/

na takiej podstawie- rama WSK, silnik MZ już można coś wykombinować- lekka rama i dobry silnik

Robiąc CR z MZ pamietać należy o ramie- otwarta silnik podwieszany. Jawa ma klasyczniejszą ramę i bardziej mi pasuje na CR wizualnie chociaz Stefen ślcznego CR zrobiłz TSki

P.S.Opis budowy enduro na ramie WSK z silnikiem MZ
http://serwisy.ga...331446.htm

krzych_mz
o takie porównanko mi chodziło, bo mz czasami lubi sobie pobujać w zakrętach.
tak właśnie się zastanawiałem czy to nie jest wina otwartej ramy, czy tych amorków jak w moim przypadku.

pikus
http://allegro.pl...=296311694
a to jest eee coś czym prawdopodobnie niedługo będę do pracy pomykał po warszawie smiley pali trzy i pół kropli na stówę i wyciąga całe 50 km/h! Cafe Racer jak się patrzy smiley

Kamil
Ja w sobote kupilem Jawe 350/634. smiley Trup totalny... smiley Juz zostala sama rama, reszta do wymiany. smiley W Mustangu wystarczy gaznik odblokowac i jedzie 70km/h! smiley

BESKIDZKA GRUPA MOTOCYKLOWA http://www.forum....

pikus
a to jak wiemy jest kwestia przyłożenia śrubokręta w odpowiednim miejscu smiley

Yamamoto
cholera pare lat po sprzedaniu mojego choppero-ogara dowiedziałem sie że jeszcze można go stjuningować....i to prostym sposobem...ja to tylko miałęm wypolerowane kanały i planowaną głowice...noji końcówke wydechu z puszki od piwa...

a tu dowiaduje sie ze koło tylne mogło być mniejsze...ze silnik jeszcze lepsiejszy smiley

pikus
Właśnie sobie uświadomiłem że to byłby chyba pierwszy CR który bije własne rekordy prędkości na legalu smiley chociaż... czy zdejmowanie blokady jest zupełnie legalne? smiley a właśnie, jak to w końcu jest z uprawnieniami do prowadzenia takich pojazdów? Bo słyszę coraz to różne wersje...

krzych_mz
http://moto.alleg...awdz_.html

smiley ciekawa hybryda, ciekawe jak to jeździ.
ale parę szlifów to by się przydało

Autorem tematu jest Kamil
Usunąłem kilka krótkich, nic nie wnoszących wypowiedzi. Mam nadzieję, że nikt się za to nie pogniewa.

www.mojekawasaki.pl/images/mojakawa/zephyr750.gif

cube
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 21-02-2008 15:15
Awatar

Użytkownik

Data rejestracji: 18.02.08

Na początku chciałem się przywitać jako że jestem nowy na forum Cool także Witam wszystkich forumowiczów Grin

I chciałem przedstawić początki prac nad moją Jawą 350 TS

images25.fotosik.pl/161/f8d4330558756270m.jpg

images29.fotosik.pl/162/16856155bebe7ee5m.jpg

images24.fotosik.pl/163/b3486eb4ee487a2am.jpg

images31.fotosik.pl/151/3bb788dd9a93a17bm.jpg

images31.fotosik.pl/151/2fc5a4f520c84a98m.jpg

images31.fotosik.pl/151/0c15eb326e573e7am.jpg

pozdrawiam

wojkop
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 21-02-2008 15:44
Awatar

Główny administrator

Data rejestracji: 03.05.07

No wreszcie możemy się przywitać i obejrzeć twoją maszynę!!!
Widzę, że cwajtaktracery rządzą!!!!! Fajne moto!!!

cube
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 22-02-2008 09:29
Awatar

Użytkownik

Fajny to mam nadzieje dopiero będzie bo na razie to jest mały burdel Smile

contraband
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 22-02-2008 13:16
Awatar

Administrator

kierownica wyczes Grin Cool Wink

krzych_mz
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 22-02-2008 13:20
Awatar

Administrator

Data rejestracji: 22.02.08

kierownica wygląda jak z góralaGrin ale zajebioza, maszynka tez fajna widzę że JAWA RULEZ Smile
NIE bądź SZYBSZY OD SWOJEGO anioła stróża

NIECH MOC BĘDZIE Z NAMI

www.bezpieczny-motocyklista.info/banery/bezpieczny.jpg]

cube
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 22-02-2008 15:11
Awatar

Użytkownik

Tak sie właśnie składa że to jest kierownica z górala Cool dałem ją żeby zobaczyć jak wygląda i tak zostało nie wiem może ją zostawie może nie. W internecie przeglądałem i nie mogłem znalesc żadnej sensownej kierownicy.

contraband
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 22-02-2008 16:01
Awatar

Administrator

nie no to przegladaj caly czas.
Wyglada lepiej niz oryginal, ale na dluzsza mete to raczej WT ;-)

PS. Kolektor też pierwsza klasa ;-)
Ogólnie fajna baza. Troche roboty i moze byc bardzo ladne moto.
Edytowane przez contraband dnia 22-02-2008 16:05

wojkop
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 22-02-2008 17:02
Awatar

Główny administrator

Data rejestracji: 03.05.07

A ja tam miałem lusterko od "górala" i dobrze Pfft
http://www.polska...0_cafe.jpg
Fajnie wyglądało do póki nie przekroczyłem po raz pierwszy 90km/h. Dobrze, że nikogo nie zabiło w locie....
Edytowane przez wojkop dnia 22-02-2008 17:09

cube
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 22-02-2008 17:18
Awatar

Użytkownik

Szukam szukam Jawe kupiłem w takim stanie za 200 zł tzn. nie w takim bo części typu błotniki, boczki, siedzenie wszystko jest. Silnik nie jest na chodzie brakuje jeszcze paru elementów ale jestem juz na dobrej drodze do poskładania w całość. Pfft

sharpshuter
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 22-02-2008 17:19
Awatar

Administrator

Data rejestracji: 03.02.08

Ja raz jak biłem rekord prędkości na drodze krajowej odcinek szczecinek-koszalin to miałem przygodę z tanim kaskiem TIGER Grin jak już gadamy o taniości Grin jeszcze nie miałem wtedy prawa jazdy :/ było ciepłe lato ruszyłem na szlak rozgrzałem silnik, chyba skoczyło mi ciśnienie i szyba zaczęła mi parować Grin no to ją lekko uchyliłem jak wyjechałem za miejscowość Wierzchowo zaczęła się długa prosta no i trochę tam przyspieszyłem 100 110 120 i JEB!!!!!!!!!!! trzaśnięcie szyby dobrze że nie wystawiałem języka bo by mi odrąbało ;] trochę wpadłem w panikę po tym trzaśnięciu ale osiągnąłem 135km/h Grin teraz już wiem że to było głupie i nieodpowiedzialne bo jechałem w białej bawełnianej koszulce, spodenkach i kasku TIGERa który chroni przy prędkościach które osiąga się góralem ;]

a masz papiery na ten motór ;]? ja też się przeraziłem że nie znajdę kierownicy do mojej MZ ale nie odwracałem ani nic z tych rzeczy. przypadkiem znalazłem na allegro kierownicę clip-on od hondy nsr rzuć okiem jak chcesz http://picasaweb....arpshuter1
Edytowane przez contraband dnia 22-02-2008 17:36

kamil
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 22-02-2008 17:45
Awatar

Użytkownik

Jest fajny sposob na obnizenie lampy w Jawie 350. Smile Kupujesz uchwyty lampy od CZ350 i obcinasz szlifierka tak, zeby wlazly na swoje miejsce (sa dluzsze od Jawowskich). Po operacji zauwazysz ze lampa jest jakis 5-7cm nizej. Fajnie to wyglada, mam taki patent w swojej. Wink

www.retrocustomgarage.com
krzych_mz
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 22-02-2008 17:47
Awatar

Administrator

tak jeszcze wtrącę a nie myślałeś żeby ta kiera w twojej etz była pochylona pod kątem?? bo teraz jest kąt 90st

NIECH MOC BĘDZIE Z NAMI

sharpshuter
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 22-02-2008 17:55
Awatar

Administrator

90 stopni? w którym miejscu? prawda kąt zawarty między lagami a kierownicą ma 90stopni alee kiedy siedzisz i trzymasz kierownicę to jest pochylona o kąt główki ramy... http://picasaweb....3413606706
Edytowane przez sharpshuter dnia 22-02-2008 18:12

cube
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 22-02-2008 18:08
Awatar

Użytkownik

a masz papiery na ten motór ;]? ja też się przeraziłem że nie znajdę kierownicy do mojej MZ ale nie odwracałem ani nic z tych rzeczy. przypadkiem znalazłem na allegro kierownicę clip-on od hondy nsr rzuć okiem jak chcesz http://picasaweb....arpshuter1[/quote]

Papierów nie ma poza tym gdyby miała papiery cena była by znacznie wyższa. Zdjęcia twojej kierownicy juz oglądałem i takie też przeglądałem na allegro ale zazwyczaj do sprzedania była albo tylko lewa albo tylko prawa rzadko zdarzało się żeby był komplet. Moją kierownice dałem na "przymiarkę" żeby sprawdzić jak wygląda i ewentualnie pozniej kupie inną teraz chcę sie skupić na silniku żeby go odpalić i sprawdzić co i jak.

Pozdrawiam

sharpshuter
#16 Drukuj posta
Dodany dnia 22-02-2008 18:21
Awatar

Administrator

ja też się załamałem i zacząłem szukać na ebay ale trzeba być wytrwałym. ta którą kupiłem jest po wypadku musiałem ją prostować ale już jest ok. i dałem za nią z wysyłką chyba 59 zł już nie pamiętam. chyba trochę głupio że bez papierów...? co innego gdyby to miało być enduro ale cafe racer jest na asfalt a bez kwitów to nie będziesz miał chyba za ciekawej jazdy po publicznych drogach... ja jeździłem bez prawka ponad 3 lata ale miałem więcej szczęścia niż rozumu... motocykl tez miałem nie zarejestrowany itd... to może ci wyjść bokiem w przypadku pecha którego ci nie życzę...

contraband
#17 Drukuj posta
Dodany dnia 22-02-2008 19:04
Awatar

Administrator

cube napisał/a:
Papierów nie ma poza tym gdyby miała papiery cena była by znacznie wyższa. [...]

To moze zacznij szukać na allegro ramy z papierami i dopiero baw sie w skladanie? lepiej budować rok dłużej, ale mieć moto, którym wyjedziesz na ulice.

Ktoś kiedyś mądrze napsial (chyba na mz klub polska), że co to za przyjemnosc jezdzic bez papierow (albo bez prawka) i co wyjazd bac sie, czy cie nie zlapia, a jak zauwazysz policje to srać w gacie? to ma byc przyjemnosc. miej w porzadku z papierami i juz bedize fajnie.

Pozdrawiam. Decyzja należy do ciebie

cube
#18 Drukuj posta
Dodany dnia 22-02-2008 19:31
Awatar

Użytkownik

Zle mnie zrozumiałeś ja kupiłem ten moto od kolegi on sie go chciał pozbyć
ja akurat miałem kase dogadaliśmy sie i teraz stoi u mnie w garażu oczywiście nad papierami też myślę zastanawiałem sie czy jest wogole możliwość zarejestrowania od nowa takiego motocykla a na allegro widziałem tylko raz rame z papierami do jawy 350 ts.

krzych_mz
#19 Drukuj posta
Dodany dnia 22-02-2008 19:41
Awatar

Administrator

cube napisał/a:
Zle mnie zrozumiałeś ja kupiłem ten moto od kolegi on sie go chciał pozbyć
ja akurat miałem kase dogadaliśmy sie i teraz stoi u mnie w garażu oczywiście nad papierami też myślę zastanawiałem sie czy jest wogole możliwość zarejestrowania od nowa takiego motocykla a na allegro widziałem tylko raz rame z papierami do jawy 350 ts.

no to jedziesz na bajzel i tam napewno kupisz i to jeszcze pewnie taniej niż na allegro

edit:
aha bo zapomniałem na tej fotce na pierwszy rzut oka ta kiera wyglądała jakby między lagami i ramą a kierą było 90 stopni, a widzę smiley teraz dopiero że ją przekręciłeś i zmienił się kąt

krzychu, skarbie, edytuj ;-) ctrbd
Edytowane przez contraband dnia 22-02-2008 22:13

NIECH MOC BĘDZIE Z NAMI

cube
#20 Drukuj posta
Dodany dnia 23-02-2008 11:10
Awatar

Użytkownik

hello

Jednak po głębszym zastanowieniu Shock i przespaniu się z tym problemem doszedłem do wniosku że troszke nie opłaca się bawić w budowę i mieć stracha za każdym razem kiedy będe chciał wyjechać na ulice więc skorzystam z waszej rady i poszukam ramy z papierami. Już nawet jedną znalazłem tylko troszke daleko poczekam na moto bazar w marcu w Katowicach może tam coś znajdę.
http://moto.allegro.pl/item317070533_rama_jawa_ts_350_papier_okazja_bcm_nie_mz_wsk.html

pozdrawiam

Przeskocz do forum:
Losowa fotografia
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się